Burgen en Lustenbuurt

 

Opschoondag 2023

Maart 2023

Waar blijft de tijd? Alweer maart en alweer zorgt Fien voor het opschonen van de buurt en voor het aanplanten van nieuw groen. Hierbij enkele foto’s:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opschoondag 2022

Maart 2022

In maart was er dan eindelijk weer de traditionele Opschoondag in de Burgenbuurt. Al vele, vele jaren zorgen Fien en vele buurtbewoners voor nieuwe aanplant van bloemen, planten en struiken in de wijk. De afgelopen twee jaar kon de Opschoondag vanwege de corona maatregelen niet doorgaan, hierbij de foto’s van het geslaagde opschoondag van afgelopen maart. Volgend jaar weer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Overleg over vervolgactiviteiten

Maart 2021

Ondanks alle coronazorgen hebben de wijkpartners overleg gehad over de leefbaarheid in de Burgen en Lustenbuurt. De woningcorporatie heeft daarvoor een huis-aan-huis bewonersonderzoek gehouden en met 89 bewoners gesproken over wat hun bezig houdt. Veel bewoners blijken gelukkig nog betrokken bij hun buurt en hun medebewoners. De wijkpartners Mozaïek Wonen en de Gemeente Gouda gaan bekijken hoe de leefbaarheid in deze buurt verder is te verbeteren met betrokken bewoners in de buurt.

 


Opschoondag in de Burgen

We zijn allemaal zeer positief dat we ondanks alles toch weer de jaarlijkse opschoondag met elkaar hebben georganiseerd. Het is elk jaar druk, door de inmiddels mooie traditie, door het goede werk, door de goede koffie en natuurlijk omdat het belangrijk is voor de wijk … Iedereen dank voor de hulp, Fien in het bijzonder veel dank … tot volgend jaar !

 

 

 

2019 Opschoondag Burgenbuurt

 

 

 

 

 

 

 


 

JUBILEUMFEEST 40 JAAR BURGENBUURT 2014

 

En terugkijkend ….

Zie voor de foto’s van het drukbezochte, zonnige en geslaagde buurtfeest de facebookpagina http://www.facebook.com/wijkteamplaswijckgouda !!

 

Donderdag 25 september

Zie hier voor het programma per onderdeel en op tijd !

Programma Burgen en Lustenbuurt 27 september 2014

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 15 september

Op zaterdagmiddag 27 september wordt het 40 jarig bestaan van de Burgen en Lustenbuurt in de wijk Plaswijck van Gouda gevierd. Alle buurtbewoners van de Burgen- en Lusten zijn van harte welkom. Vrijwilligers van de Bewonerscommissie Burgen en Lusten en van het wijkteam Plaswijck hebben een feestelijk programma voor jong en oud georganiseerd met veel sport, spel, activiteiten, optredens en natuurlijk lekker eten. Met dit feest dat door en voor bewoners wordt georganiseerd, willen zij concreet bijdragen aan het verbinden van wijkbewoners. Door samen te werken aan een feestelijk wijkevenement, met aandacht voor uitingen van verschillende culturele achtergronden, wordt aan de onderlinge verbondenheid gewerkt en de leefbaarheid vergroot.

Er is een uitgebreid programma met onder andere een podium met live muziek en zang van onder meer rapper Robboxx, Lisa & The Guitarians en Dead Grass Folkmusic. Daarnaast zijn er kinderactiviteiten zoals knutselen en kleuren, schminken en een voorstelling van Skippy de clown en het Jeugdtheaterhuis. In kraampjes worden allerlei leuke workshops verzorgd zoals hoedjes versieren, acryl schilderen, hennaverven en bruidsversiering. Wie van vliegeren houdt kan een vlieger maken en wie weet zelfs oplaten. Voor kookliefhebbers zijn er demonstraties uit verschillende wereldkeukens en iedereen kan tegen een kleine vergoeding genieten van lekkere hapjes.

Ook voor de kinderen zijn er lekkernijen tegen een kleine vergoeding zoals suikerspin en poffertjes. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen korting op deze lekkernijen als zij een stempelkaart kopen. De opbrengst gaat naar de Stichting Gympie, die kansarme kinderen en vrouwen in Indonesië ondersteunt.

Speciaal voor de jongeren zijn er leuke activiteiten! Zij kunnen zich uitleven met een sport- en spelprogramma dat door Sport.Gouda wordt verzorgd. Met panna kunnen zij hun mooiste acties oefenen en hun tegenstander proberen af te troeven en wie het allersnelst een bal kan schieten wordt met een laser gemeten. Voor de kinderen zal het een uitdaging zijn om zo lang mogelijk over de balk van ‘the sweeper’ te blijven springen terwijl de allerkleinsten zich uitleven op het springkussen.

Het feest begint om 13.30 uur en vindt plaats op het grasveld tegenover basisschool De Cirkel aan de Rijnlust 42. Dankzij de bijdragen van verschillende organisaties en de belangeloze medewerking van wijkbewoners, is het feest gratis toegankelijk.

Om half twee wordt het feest officieel geopend door wethouder Tetteroo.

 

 

Poster jubileumfeest burgen en lustenbuurt

 

 

Opschoondag 2018

We zijn allemaal zeer positief dat we ondanks alles toch weer een opschoondag met elkaar hebben georganiseerd. Het was dit jaar extra druk, door het mooie weer, door de inmiddels mooie traditie, door het goede werk, door de goede koffie en natuurlijk omdat het belangrijk is voor de wijk … Iedereen dank voor de hulp, Fien in het bijzonder veel dank … Tot volgend jaar !

 


Collectieve wijkactie buitenverlichting (september 2017)

Met een collectieve wijk inkoopactie voor buitenverlichting willen we zorgen dat er minder donkere, onveilige plekken komen in de buurt en inbrekers minder kans maken. We hebben offertes opgevraagd wat het kost om een groot aantal energiezuinige buitenlampen te kopen, inclusief bewegingsmelder en montage. Bovendien zal de gemeente Gouda 50% van de kosten vergoeden.

Ook in de Burgen en Lustenbuurt willen we van start. Weet u als bewoner donkere en/of onveilige plekken in de Burgen en Lustenbuurt, waar volgens u meer verlichting mag komen? Zodat u zich veiliger voelt en dat inbrekers minder kans maken? Stuur aub. een mail met uw suggestie(s) naar info@wijkteamplaswijck.nl of naar buurtbestuurt@veiligheidspuntgouda.nl. Dank voor uw moeite.

Lees meer op https://www.wijkteamplaswijck.nl/leefbaarheid-en-veiligheid/

 

 


Opschoondag 25 maart 2017 Burgenbuurt

Ieder is weer van harte welkom op de jaarlijkse Opschoondag! We starten om 13:30 uur, op het grasveldje bij de Kruidenburg/ Hoogenburg (tegenover de Beversluisschool). Met koffie en gebak natuurlijk … Lees de flyer voor alle informatie:

Opschoondag Burgenbuurt 25 maart 2017

 


Programma 2016-2017

In het laatste overleg zijn de volgende programmapunten afgesproken:

 1. Opschoondag 2016 en 2017
 2. Kroonringen: locaties uitzoeken in de wijk voor 25 stuks
 3. Dagje uit voor kinderen uit de wijk
 4. Koningsdag 27 april 2017 met OpenluchtBioscoop
 5. Flyeren voor aanmelden whatsapp groepen in de wijk
 6. Verkeersveiligheid: Landluststraat / bocht bij Groenlust
 7. Collectieve actie inbraakpreventie
 8. Zorg en welzijn in de wijk voor mensen die het minder breed hebben (formulierenhulp?)
 9. Openbaar gebied: verkeerspaaltjes in de wijk groen verven zoals bij de Meerburgstraat
 10. Openbaar gebied: bord spelregels plaatsen bij jeu de boulebaan Overburg

Volgend overleg zullen we ook nog terugkomen op een aantal punten over het openbaar gebied, waarover opmerkingen, suggesties en klachten zijn..

 


Vervolgoverleg over en met de Burgen en Lustenbuurt

burgen-en-lustenbuurt

Morgenavond, donderdag 22 september, komen bewoners en bewonerscommissie van de Burgen- en Lustenbuurt bij elkaar in wijkcentrum buurtstee om bij te praten over de wijk en enkele nieuwe plannen te bespreken. Ook besluiten we waaraan we dit jaar het wijkbudget gaan besteden dat nog voor de Burgen- en Lustenbuurt is gereserveerd. Er zijn al enkele goede, zinvolle en mooie ideeën. Alle Burgen en Lustenbuurt bewoners zijn van harte welkom.


As. zaterdag 19 maart 2016 weer Opschoondag !

(en slagroomtaart voor Fien)

Flyer opschoondag burgenbuurt 2016

 

 

 

 


Activiteiten 2016

De bewonerscommissie plus bewoners hebben voor dit jaar gekozen voor de volgende acties, activiteiten en programma’s.

Weer het houden van de Opschoondag.

Het organiseren van een voetbaltoernooi.

Weer een super geslaagd wijkfeest als in 2014!?

Bevestigen van de Kroonringen.

Veiligheid / whatsapp gropeen opzetten.

Koningsdag organiseren.

Collectieve zonnepanelenactie.

Openbaar groen verbeteren op sommige punten.


Burgenbuurt weer actief op Opschoondag 28 maart 2015

Ook dit jaar hebben Fien en Martine met vele buurtbewoners de buurt weer opgefleurd. Dank weer voor de inzet, voor de hulp en de goede koffie.

Burgenbuurt Opschoondag 28 maart 2015 alweer actief, veel dank !'

 

 

 

 

Burgenbuurt Opschoondag 28 maart 2015 'Hoofdkwartier'Burgenbuurt Opschoondag 28 maart 2015 'Oogst van de dag'

 

 

 

 

 

 

 


 

Officiële opening Burgen Boule Baan

(7 juni 2014)

Burgen Boule Baan 1

Op zaterdag 7 juni a.s. om 15.00 uur wordt de Burgen Boules Baan (een echte jeu de boulebaan) officieel geopend door oud bewoner Rogier Tetteroo. Uiteraard is iedereen ook welkom op deze opening om ook een balletje te gooien, er zijn hapjes en drankjes.

De Burgen Boule Baan is een initiatief vanuit de buurt en aangelegd in samenwerking met de bewonersvereniging, wijkteam Plaswijck en de gemeente Gouda.

De keuze van bewoners voor een jeu de boulebaan in hun buurt had twee redenen. Veel bewoners wilden een mogelijkheid hebben om lekker buiten te sporten. Er zijn veel jeu de boule liefhebbers in de buurt, aldus de bewonerscommissie.

Maar ook was de wens van buurtbewoners om meer met elkaar samen leuke dingen te doen. Vooral in de zomer. Doel is om meer gezelligheid en saamhorigheid in de buurt te krijgen. Jong en oud maken inmiddels al veel gebruik van de baan.

De baan is gelegen op het grasveld aan de Meerburgstraat en de Overburg en is voor iedereen toegankelijk. Het is de eerste jeu de boulebaan in de Goudse wijk Plaswijck. Er zijn al struiken ingeplant, er komt ook nog een informatiebord met spelregels. De baan voldoet aan de normen van de Nederlandse Jeu de Boulebond.

Bewoners zullen zelf voor het onderhoud van de baan gaan zorgen. De aanleg is gefinancierd uit de het wijkbudget van wijkteam Plaswijck.

De jeu de boulebaan zelf en de locatie zijn gekozen tijdens de wijkraadplegingen van wijkteam en gemeente vorig jaar. Bij de wijkraadplegingen zijn verschillende projecten gekozen om de leefbaarheid in de Burgen en Lustenbuurt te vergroten.

animaatjes-jeu-de-boules-91513 - kopie - kopie

 

 

Burgen-Boule-Baan aangelegd !

(11 april 2014)

De aanleg van de eerste jeu de boulebaan in de wijk is een feit! In de Burgenbuurt, bij de Overburg, is gisteren de basis gelegd. Er wordt natuurlijk nog nieuw gras ingezaaid, er komen nog planten en struiken omheen en een informatiebord. En dan natuurlijk jeu de boulen! Het lijkt zo eenvoudig, maar intussen …. De aanleg was een wens vanuit de buurt, niet alleen om te sporten maar ook dat buurtbewoners een plaats hebben om met elkaar op een sportieve en plezierige manier om te gaan. De jeu de boulebaan en de locatie zijn gekozen tijdens de wijkraadplegingen van Wijkteam Plaswijck en de gemeente Gouda vorig jaar. Er zijn toen verschillende projecten gekozen om de leefbaarheid in de Burgen en Lustenbuurt te vergroten. De aanleg is gefinancierd door Stichting Wijkteam Plaswijck uit haar wijkbudget, de bewoners zullen zorgen voor het onderhoud. Bewonerscommissie en wijkteam organiseren in mei nog een officiële opening. We zijn benieuwd wie de BurgenBouleKampioen wordt!

Burgen Boule Baan 2 12042014Burgen Boule Baan 12042014

 

 

 

 

 

Jaarlijkse Opschoondag in de Burgen

(29 maart 2014)

Bewoners in Burgenbuurt doen elk jaar mee aan de Landelijke Opschoondag in maart. De buurt wordt schoongeprikt en opgefleurd met bloemen. De opschoonactie is van 13.30 tot 16 uur, op het grasveldje bij de Kruidenburg/Hoogenburg, tegenover de Beversluisschool. Activiteiten: hapjes, snoep, koffie – thee – limonade, schoonmaken-zwerfvuilprikactie in de buurt en GRATIS plantjes voor uw ooit gekregen bloembak uw grijze bloembak vullen met plantjes. Ook gratis zaadjes voor planten voor een Bij-Blije-Buurt!

DSCN3393DSC02958

 


Bewonerscommissie

(3 maart 2014)

Alle commissies en werkgroepen zijn samengevoegd, we gaan voortaan gezamenlijk overleggen en de leefbaarheidszaken in de buurt bespreken. Ook is de nieuwe wijkconsulent van Kwadraat Els Verduijn voorgesteld. Verder is onder andere de planning voor het 40-jarig jubileumfeest besproken.

 


Wijkjaarprogramma 2014 over Burgen en Lustenbuurt

(januari 2014)

Er is extra geld beschikbaar gesteld om de leefbaarheid in de Burgen en Lustenbuurt te verbeteren. Woningcorporatie, wijkteam en gemeente willen zich de komende jaren sterk maken voor deze buurt. Tijdens wijkraadplegingen stemmen bewoners over de plannen. Voor dit jaar zijn de volgende punten opgenomen.

 • Realisatie verkeersdrempels voor verkeersveiligheid
 • Herinrichting Overburg met een jeu de boulebaan
 • Viering van het 40-jarig jubileum van de buurt
 • Energie collectief onderzoeken
 • Hoe openbare ruimte beter inrichten en onderhouden?
 • Sponsors zoeken voor een betere ondergrond van het voetbalveld bij de Rijnlust.
 • Gezamenlijke bewonersinitiatieven en activiteiten: Opschoondag, een Buurttuin, Ontmoetingsmaaltijden en Kroonringen om plastic zakken aan op te hangen
 • Het planten van nieuwe, mooie struiken en bomen (groene stadsguerrilla!)
 • Netwerk zorg en welzijn in de Burgen en Lustenbuurt opzetten

 


Wijkraadpleging

(7 september 2013)

Op zaterdag 7 september 2013 was er de eerste een wijkraadpleging met bewoners uit de Burgen en Lustenbuurt.

De hoofdvraag van de avond was: waaraan wilt u het extra wijkbudget in de Burgen en Lustenbuurt besteden!? De deelnemers konden hun ideeën en wensen aandragen. Uiteindelijk vond er een stemming plaats voor de besteding van het extra wijkbudget.

Bewoners kozen voor de volgende doelen:

 • Realisatie van verkeersdrempels
 • Herinrichting veldje Overburg met een jeu de boulebaan
 • Een feest ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de buurt
 • Meer aandacht voor het beheer en onderhoud van het openbaar groen, ook meer nieuw groen

 


Buurtschouwen 2011 en 2012

Op 19 oktober 2011 is er een buurtschouw gehouden door bewoners, wijkteam, Factor G en Cyclus. Tijdens deze buurtschouw liepen we door de buurt en kon u als bewoner uw wensen, ideeën, en eventueel klachten over de leefomgeving doorgeven. Bijna alle actiepunten zijn inmiddels uitgevoerd of beantwoord.

 

Actiepunten:

= Dit groene vinkje betekent dat het actiepunt is afgesloten.

1. Kop van Trompenburg/Wiltenburg/Meerburgstraat. Onkruid en bladeren

Langs schutting onkruid achter de varkensruggen.

Status: Cyclus verwijdert in opdracht van de gemeente alleen onkruid waar ze machinaal bij kunnen. Cyclus is in overleg of taakstraffers dit onkruid kunnen verwijderen in de toekomst.

2. Wiltenburg

Oever verwaarloost groen. Status: Uitgevoerd in 2011

 • Op eilandje valt de boom bijna om. Is diverse malen besproken bij Cyclus. Status: Een tak is verwijderd en verder wordt het veilig bevonden, er wordt niets aan gedaan.
 • Groen snoeien ten gunste van veiligheid/sociale controle. Status: Uitgevoerd in 2011

3. Trompenburg groenperk naast speelplek

Grote kale plek in het groen.Kale plek Trompenburg

Status: Op 5 november 2012 nogmaals door medewerker van Cyclus intern aangedrongen. Voor eind van 2012 wordt dit groen perk ingeboet.

4. Steinenburg/Trompenburg bij parkeerplek

Onduidelijke rommelige groenvoorziening, erg lelijk.

Status: Voldoet aan gemeentelijke norm. Stand op 6 november 2012: medewerker Cyclus gaat nogmaals aandringen op regulier onderhoud. Voor 2013 draagt het Wijkteam zorg dat dit item op de gemeente-agenda komt te staan.

5. Kannenburg/Steinenburg

Hele grote bomen, waardoor de eerste 2 huizen altijd in de schaduw staan. Koud/nat in huis maar ook het huis zit onder het mos. Bewoner biedt groen moet je doen aan bij groenstrook. Verzoek om de bomen te kappen dan wel te snoeien. Handtekeningenactie met 14 handtekeningen.

Status: Handtekeningenactie is boven water gehaald bij gemeente. Mozaïek Wonen heeft druk gezet bij gemeente. Gemeente is gaan kijken. Geen resultaat, punt wordt afgesloten.

6. Overburg, groenstrook aan Meerburgstraat

Rijden over het gras om tot aan voordeur soms te komen en kale plek door schaduw.

Status: Vooralsnog worden geen fysieke maatregelen genomen.

7. Meerburgstraat parkeerplek tegenover Overburg

Boom is uit de kluiten gewassen en beperkt parkeermogelijkheid

Status: Boom is gesnoeid/verwijderd. Vanuit het Wijkteam is op 3 juli 2012 een bewonersoverleg over verkeersdrempels in de Lustenbuurt georganiseerd. De gemeente was hierbij aanwezig. Bewoners hebben inspraak gehad over de verkeersdrempels Op de site van het wijkteam kun je het laatste nieuws vinden over de drempels.

8. Kannenburg bij speelplek en hoek Meerburgstraat

Zou meer aangekleed kunnen door groen. Nu zijn er veel kale stukken en onbestemde groenstroken met veel brandnetels of kale stukken.

Status: Grotendeels opgepakt, er zijn o.a. boompjes geplant. Het wijkteam gaat het groenonderhoud in de Burgenbuurt specifiek opvoeren voor de gemeente-agenda 2013.

9. Brittenburg bij Meerburgstraat

Lage markeringsbordje van een gasleiding is kapot.

Status: Markering is verwijderd.

10. Hoek Meerburgstraat/Plaswijckweg

Verzakte verkeersdrempel bij de ingang en overige drempels in deze straat, voldoen vermoedelijk niet aan CROW normen.

Status: Vanuit het Wijkteam is op 3 juli 2012 een bewonersoverleg over verkeersdrempels in de Burgenbuurt georganiseerd. De gemeente was hierbij aanwezig. Bewoners hebben inspraak gehad over de drempels en de verkeerssituatie. Op de site van het wijkteam kun je het laatste nieuws vinden hierover.

11. Ganzenburg en Burglust: loos stukje grond.

Idee: Moestuin met school en buurtbewoners en rododendrons

Status: Op te pakken door bewoners middels project “Groen Moet Je Doen”.

12. Hoek Meerburgstraat, groenstukje met bloembak “groen moet je doen” Hoek Meerburgstraat opgefleurd door bewoners.

Slecht maaiwerk en wegmaaien bloemen (door bewoners gepland en in beheer) en niet maaien als het nat is (dan rijden ze het grasveld stuk). Cyclus heeft het grasmaaiwerk met uitvoerder besproken.

Status: Viooltjes zijn vervolgens weg geschroeid met onkruidbestrijder. Wijkteam heeft nieuwe bloemen ter beschikking gesteld.

13. Groen tegenover Meerburgstraat nr. 28 beter bijhouden ivm onkruid plus boom snoeien.

Uitgevoerd.

14. Groenstrook begin Meerburgstraat verwaarloosd.

Status: Bewoner hoekhuis Brittenburg biedt aan de aangrenzende groenstrook te adopteren qua onderhoud, hij heeft al grond aangebracht en schoongehouden. Uitgevoerd.

15. Ganzenburg

Afvoerkolken in de Ganzenburg en aangrenzende parkeerterrein zitten steeds vol vuil en blad waardoor plasvorming ontstaat. Bewoner vraagt aan Cyclus om een putschep zodat hij dit kan zelf doen.

Status: Uitgevoerd.

16. Meerburgstraat 11

Groenvak achter elektriciteitshuisje wordt slecht onderhouden.

Status: In beheer genomen door bewoners en afgesloten.

17. Hoogenburg / Rijenburg

Wit kruis met stenen bestraten en iets groter maken.

Status: Uitgevoerd.

18. Rijnenburg ter hoogte van nr 43.

Gras groeit over tegels. Tegels zijn verzakt tegen schuurtjes.

Status: Afgehandeld.

19. Rijnenburg t.h.v. nr. 41: dode bomen door Iepziekte?

Status: Dode boompjes staan er nog steeds.D.d.6 november 2012 medewerker Cyclus: wordt binnenkort afgehandeld of is afgehandeld.

20. Kop Kruidenburg/Hogenburg

Bladeren achter varkensruggen. En put verstopt.

Status: Put is nog steeds verstopt. Bladeren hebben bewoners zelf verwijderd tijdens opschoondag. Zie ook punt 1. Dit blijft een vervelend punt. Mede omdat de overeenkomst met de gemeente hierin niet voorziet.

21. Stolpenburg

Bij het bruggetje van Stolpenburg is verkeerspaal verplaatst en de oude poer niet vervangen.

Status: Afgehandeld.

22. Rondzwervende plastic Hero-zakken. Ophanghaken voor plastic afval

Haken voor aan de lantaarnpalen voor de plasticzakken. (nazoeken van prijzen: voorbeeld in Schoonhoven).

Status: Pilot-proef door bewonerscommissie voor de beste ophanghaken in Burgenbuurt. Bewonerscommissie neemt dit verder op.

23. Ideeën:

* Uitvouwbare bakken voor bladeren. Zie gemeente Zoetermeer.

Status: Cyclus/gemeente achten bakken niet wenselijk.

* Bakken voor hondenpoep.

Status: Afgewezen vanuit Cyclus/gemeente.