Duurzaamheid

Duurzaam-doen: energie coöperatie gouda

Zie voor alle duurzaamheidsinitiatieven in de stad en wijk  www.energiecooperatiegouda.nl

 

 

 


Start winteractie warmtewoningscan

November 2020
Volgende week start de nieuwe woning warmtescan actie, die komende wintermaanden door de WoonWijzerWinkel zal worden verzorgd. Met een infrarood camera brengt een deskundige de warmtelekken van uw woning in beeld en spoort gebreken op zoals ontbrekende isolatie, kieren en lekkages. Een warmtefotoscan van uw woning is een goed startpunt als u wilt beginnen met het verduurzamen van uw woning. Tegelijk krijgt u gericht advies over isolatie- en energiebesparende maatregelen in uw huis. Er geldt een speciale actieprijs door een collectiviteitskorting voor de Energie Coöperatie Gouda en een financiële ondersteuning van de gemeente Gouda. Lees meer op https://energiecooperatiegouda.nl/aanmelden/inschrijven-woningwarmtescan-2020-2021/

 

 

 

 

 


“Energie Samen” in zes buurten met de Energie Coöperatie Gouda

Oktober 2020

Bewoners in de wijken (Plaswijck), buurten en straten (Hoevenbuurt, Kort Haarlem, Watergrassen, Burgenbuurt Oost, Steinenbuurt) gaan samenwerken om te komen tot meer duurzaamheid in hun eigen wijk, buurt en straat. De thema’s variëren van het onderzoeken naar een gezamenlijke wijkaccu voor de opslag van zelf opgewekte duurzame energie, hoe de eigen wijk of buurt en straat aardgasvrij te maken tot en gezamenlijk isolatiemaatregelen nemen voor de eigen woningen.

Dit zijn de partijen die gaan samenwerken:

  • Energie Coöperatie Gouda
  • Energiecoöperatie Kort Haarlem
  • Energie Samen Burgenbuurt
  • Energie Samen Hoevenbuurt
  • Energie Samen Plaswijck
  • Energie Samen Steinenbuurt
  • Energie Samen Watergrassen

De gemeente Gouda heeft onlangs besloten om deze initiatieven te ondersteunen met een subsidie. Meer deelnemende straten, buurten en wijken zijn natuurlijk altijd mogelijk. Uiteraard volgt hierover meer informatie.

Aanmelden en meedoen? Ga dan naar www.energiecooperatiegouda.nl

 

 

 


Zonnepanelen project Zon op Goudasfalt gerealiseerd

Het eerste Goudse collectieve zonnepanelenproject is in 2019 gerealiseerd! Meer nieuws en foto’s zijn te lezen en zien op  https://energiecooperatiegouda.nl/duurzaamheidsprojecten/zonnepanelen-op-goudasfalt/  en op https://www.goudasfalt.nl/zon-op-goudasfalt/ . De Energie Coöperatie Gouda is projectpartner van dit project.

 

 

 

 

 


 

Op zaterdag 13 april 2019 is er van 14.00 tot 16.00 uur voor alle wijkbewoners een open dag in de oude bibliotheek / nieuwe wijkcentrum Lekkenburg, met een stand over de nieuwe zonnepanelenactie

Er is óók een informatiestand over de nieuwe collectieve inkoopactie zonnepanelen van de WoonWijzerWinkel, EnergieCoöperatieGouda en bewonersorganisatie/wijkteam Plaswijck.

Er zijn verschillende typen zonnepanelen in verschillende prijsklassen: budget, goede prijs/kwaliteit, topmerken. U kunt bij de informatiestand op de Open Dag de verschillende typen zelf bekijken. Deskundige medewerkers van de WoonWijzerWinkel vertellen u graag meer. Alvast meer weten? Zie www.woonwijzerwinkel.nl/zonnepanelen en http://www.woonwijzerwinkel.nl/gouda-zonnepanelen/

Om 14.00 uur opent wethouder Dijkstra de Open Dag, om 14.30 uur en om 15.30 uur zijn twee presentaties over de zonnepanelenactie.

De WoonWijzerWinkel is de grootste duurzaamheidswinkel van Nederland, waar alle oplossingen voor duurzaam wonen te zien zijn. Zij werkt samen met gemeenten in de regio en voorziet inwoners van advies en vrijblijvende offertes. De WoonWijzerWinkel voert duizenden maatregelen per jaar uit en werkt daartoe samen met gecertificeerde bedrijven. Voorop staat collectief inkoopvoordeel, kwaliteit, nazorg en een garantieregeling.

U kunt bij de stand van de WoonWijzerWinkel bij de Open Dag in de oude bibliotheek óók alle informatie krijgen voor verduurzamen met bodem-, vloer-, spouw-, glas- en dakisolatie. Isolatie is altijd de basis van verduurzaming. U kunt uiteraard eveneens terecht voor andere vragen over de verduurzaming van uw woning.

Graag tot ziens dus !

 


De financiering van het zonnepanelenproject op GOUDasfalt is rond  (januari 2019)

Vrijwilligers, huurders, vrienden van GOUDasfalt brengen samen met inwoners en bedrijven uit Gouda het benodigde investeringsbedrag bij elkaar door de aankoop van obligaties. Dat betekent dat de plaatsing van de 410 zonnepanelen dit jaar van start kan gaan. Een team van enthousiaste vrijwilligers staat klaar om aan de slag te gaan.

Energietransitie
Met de plaatsing van 410 zonnepanelen op GOUDasfalt kan jaarlijks voor 112.000kWh aan 100% duurzame energie worden opgewekt. Met deze zelf opgewekte zonne-energie draagt GOUDasfalt bij aan de doelstellingen van energietransitie en de vermindering van de CO2-uitstoot. De opgewekte stroom betekent – via een subsidieregeling van de rijksoverheid – op termijn ook extra financiële steun voor GOUDasfalt, waarmee zij haar activiteiten voor de inwoners van Gouda en omgeving kan voortzetten. Om het project te financieren, bood GOUDasfalt in december 410 obligaties aan.

Support
Tijdens de informatieavonden over het project heeft het projectteam veel support ontvangen. Deelnemers zijn blij met dit concrete initiatief dat bijdraagt aan een duurzamere samenleving. Dat blijkt ook uit de snelle verkoop van alle obligaties, waarmee het totaalbedrag van € 123.000 bijeen is gebracht. Financieel gezien kan het zonnepanelenproject nu van start. Er zijn echter nog een paar hordes te lopen, waaronder de bouwvergunning en het recht van opstal. GOUDasfalt is hierover in gesprek met de gemeente Gouda.

De Energie Coöperatie Gouda was mede projectpartner van dit mooie, duurzame initiatief.

Voor meer informatie, zie  https://energiecooperatiegouda.nl/  en  http://www.goudasfalt.nl/zon-op-goudasfalt/

 


Start ‘Zon op Goudasfalt’  (november 2018)

Project ZonOpGoudasfalt gaat van start, met 410 zonnepanelen. Het is een mooi burgerinitiatief en een samenwerkingsproject van stichting GOUDasfalt, het Zonnegilde en de Energie Coöperatie Gouda). Goed voor GOUDasfalt en goed voor het klimaat. Inschrijving obligaties eerst voor vrijwilligers, dan voor bewoners/bedrijven in Gouda. Lees meer op https://energiecooperatiegouda.nl/duurzaamheidsprojecten/zonnepanelen-op-goudasfalt/

Wijkavond Hoevenbuurt over woningisolatie woensdag 5 maart

Ieder is van harte welkom op deze open informatiebijeenkomst van de gemeente Gouda, de Energie Coöperatie Gouda, de WoonWijzerwinkel en bewonersorganisaties Hoevenbuurt en Wijkteam Plaswijck.

Deskundige en onafhankelijke partijen vertellen u graag alles over woningisolatie. Uiteraard kunt u ook met uw vragen terecht. U kunt zich op die avond inschrijven voor een gratis controle van uw woning en de inkoopacties in uw wijk. Zo weet u welke isolatiemaatregelen bij uw woning mogelijk zijn en wat het kost.

Het is een open inloopavond van 19.30 tot 22.00 uur, de toegang is gratis. De locatie is basisschool Het Vlot, Oosthoef 3.

Meer informatie kunt u ook vinden op http://www.energiecooperatiegouda.nl/

 


Duurzaamheidsbijeenkomst Steinen en Watergrassen 21 november

Duurzaamheid in de wijk

De gemeente Gouda, Energie Coöperatie Gouda, bewonersorganisatie/ wijkteam Plaswijck en Susteen werken samen in de campagne ”Maak Gouda Duurzaam”. Doel is om in een aantal wijken de woningen te helpen verduurzamen. Duurzaam wonen betekent beter wonen: beter voor uw portemonnee, beter voor het milieu en beter voor uw wooncomfort.

Informatiebijeenkomst voor bewoners Steinenbuurt en Watergrassen op 21 november

Speciaal voor bewoners van de Watergassen en Steinen is er een informatiebijeenkomst. Deze zal plaatsvinden op dinsdag 21 november. U kunt vanaf 19.00 inlopen, om 19.30 begint de bijeenkomst. U bent welkom in de Prinsenhof (voorheen Riethoek), Anna van Meertenstraat 10, nabij de Calslaan en sporthal de Mammoet.

Actie maatwerkadvies

Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over de verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Ook kunt u zich inschrijven voor een maatwerkadvies van Susteen. Op basis van een onderzoek, dat ca. anderhalf uur duurt, ontvangt u een persoonlijk woningverbeterplan. Ook is advies mogelijk om uw woning gasloos te maken.

In de brief aan bewoners van de Steinen en Watergrassen staat de website waarop u zich kunt aanmelden voor dit Maak Gouda Duurzaam woningverbeterplan. U betaalt als bewoner van de Watergrassen en Steinen slechts 110 euro en kunt 50 euro terugvragen bij de gemeente. Uw uiteindelijke kosten voor dit advies bedragen hierdoor slechts 60 euro. Dit aanbod is beschikbaar voor geselecteerde inwoners van de Steinen- en Watergrasbuurt.

Voor meer informatie

Meer informatie kunt u ook vinden op http://www.energiecooperatiegouda.nl


 

Duurzaamheidsdag 28 oktober 2017

Laatste bericht: het definitieve programma staat op  https://www.duurzaamheidsdaggouda.nl/programma/

Informatie van de werkgroep ZIN (Raad van Kerken Gouda) en het Humanistisch Verbond:

“Ligt je dak bezaaid met zonnepanelen en staat je keukenkastje vol met fairtradeproducten?  Draag je alleen nog maar verantwoorde kleding en ban je elk stukje vlees uit je leven? Of heb je juist helemaal niets meer het woord ‘duurzaam’, twijfel je wie je nou wel en niet moet geloven als het gaat over ‘het klimaatprobleem’ of weet je simpelweg niet waar je moet beginnen met verduurzamen…
Duurzaamheidsdag Gouda is er voor iedereen!

Kom op 28 oktober tussen 11.00 en 16.00 naar het Coornert Gymnasium in Gouda en laat je inspireren! Ook voor kinderen is er van alles te beleven!

Om 11.00 is de aftrap en openen de burgemeester en kinderburgemeester het evenement. Aansluitend zijn er drie rondes van inspiratiesessies en workshops. Tussen de middag is er een duurzame proeverij. ”

De Energie Coöperatie Gouda zal deze dag ook aanwezig zijn.

 


Duurzaamheidsbijeenkomst Hoevenbuurt  16 oktober 2017

Graag nodigen de gemeente Gouda, de Energie Coöperatie Gouda, bewonersvereniging de Twaalf Hoeven en bewonersorganisatie / wijkteam Plaswijck bewoners van de Hoeven uit voor een vervolgbijeenkomst over het verduurzamen van de Hoevenbuurt.

Deze informele bijeenkomst zal plaatsvinden op maandag 16 oktober as., in basisschool Het Vlot, aanvang 20.00 uur.

U kunt aanvullende informatie krijgen, leren van elkaars ervaringen, welke aanvullende maatregelen en collectieve wijkacties mogelijk zijn, en hoe andere buurtbewoners zijn te informeren.

Deze bijeenkomst is onderdeel van de ‘actie wijkgerichte aanpak duurzaamheid’ van de gemeente Gouda en de Energie Coöperatie Gouda. Vergelijkbare bijeenkomsten volgen in andere wijken van Plaswijck en Bloemendaal.

Vervolgbijeenkomst duurzaamheid hoevenbuurt 16 oktober 2017

 


 

Vanwege de positieve reacties is er een tweede tranche van individuele en collectieve wijkacties zonnepanelen, lees meer ophttps://energiecooperatiegouda.nl/zonnepanelen/

Zie ook https://energiecooperatiegouda.nl/duurzaamheidsprojecten/informatiemarkt-zonnepanelen-26-juni-collectie-wijkacties/

 


 

Start verduurzaming Goudse wijken met gemeente en alle wijkpartners  (maart 2017)

  • U heeft al een tijd plannen om ‘iets’ op het gebied van duurzaamheid te doen?
  • Wilt u verdienen op energielasten, wooncomfort, duurzaamheid en waardestijging van uw woning?
  • Zorgen voor een goed leefklimaat, na het klimaatakkoord van Parijs en het Nationale Energie Akkoord?

 

Wijkpartners werken samen

Dit jaar gaan namelijk bewonersorganisaties, bedrijven, instellingen en de gemeente Gouda aan de slag in verschillende Goudse wijken en buurten. Verduurzaming is niet alleen goed voor het leefklimaat en het milieu, maar zorgt ook voor lagere energielasten, meer wooncomfort, duurzaamheid en waardestijging van uw woning.

 

Buurtbijeenkomsten met ‘menukaart’ voor de wijk en collectieve wijkacties

Er komen eerst enkele bijeenkomsten bij u in de buurt. Tijdens de bijeenkomsten wordt u geïnformeerd over de mogelijkheden om uw huis te verduurzamen en wat er bij komt kijken. Er is door een onafhankelijk adviseur een ‘menukaart’ ontwikkeld, specifiek voor de huizen uit uw buurt. Hierdoor is direct duidelijk welke maatregelen aan uw woning genomen kunnen worden. Denk aan isoleren van de gevel, het dak, de vloer of bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Natuurlijk is er alle mogelijkheid om vragen te stellen aan deskundigen.

Onder andere op basis van gemaakte warmtescanfoto’s wordt een duurzaamheidsbeeld gepresenteerd van een buurt.

 

Collectieve wijkacties

Het nemen van duurzame maatregelen kan individueel maar ook sámen met de buren, de straat of de wijk. Met verschillende partijen zal uiteraard gekeken worden of het mogelijk is om gezamenlijke aanbiedingen met en voor de wijk te doen, zoals bijvoorbeeld de collectieve inkoop van zonnepanelen. Wij informeren u hierover graag!

 

Komende maanden bijeenkomsten in 5 buurten

Via de nieuwsmail, website en facebook wordt u op de hoogte gehouden van de komende wijk- en buurtbijeenkomsten. Gepland staan volgende bijeenkomsten:

  • Gaardenbuurt / Bloemendaal
  • Hoevenbuurt / Plaswijck
  • Steinen / Plaswijck
  • Watergrassenbuurt / Plaswijck
  • Vogelbuurt / Korte Akkeren

 

Gezocht: buurtambassadeurs voor collectieve wijkacties

Als bewoner van elke wijk in Gouda kunt u meedenken en meedoen met het verduurzamen van de eigen buurt. Bijvoorbeeld het organiseren van de collectieve buurtacties voor uw eigen straat of wijk. Ook als u bijvoorbeeld ideeën heeft voor een duurzaamheidsproject op een basisschool bent u van harte welkom om dit met ons te bespreken en te delen.

 

Gezocht: bewoners die hun ervaringen met duurzaamheidsmaatregelen willen delen

Wij zoeken óók bewoners die al duurzaamheidsmaatregelen hebben uitgevoerd of al zonnepanelen hebben aangekocht. Dien ervaringen zijn waardevol en wij nodigen u graag uit om uw ervaringen en eventueel tips te delen. Zie de blauwe mailknop onderaan deze mail.

 

 

 

 

 

 

Stadswinkel voor informatie

Heeft u nu al vragen over de verduurzaming van uw woning en de mogelijkheden? Kent u mensen in andere buurten die vragen hebben? Elke donderdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:00 uur is er een medewerker van de gemeente aanwezig in de Stadswinkel, Kleiweg 96, om u op weg te helpen. Daarnaast is er informatie te vinden over verschillende duurzaamheidsmaatregelen. Deze informatie is standaard aanwezig en kunt u dus eenvoudig ophalen in de Stadswinkel.

Er kan bijvoorbeeld al veel geld bespaard worden door een verandering in gedrag. Sluipverbruik via stekkers, warmteverlies door de muren of lang douchen zorgen voor een hoge energierekening. Ervaring leert dat, door een kleine aanpassing in gedrag, soms wel €200 tot €400 euro per jaar kan worden bespaard!

 

 

 

 

Samen meedoen

Wij hopen dat u, uw buren en uw wijk ook gaan meedoen!

 

Met vriendelijke groet,

Gemeente Gouda,

Omgevingsdienst Midden-Holland,

Energie Coöperatie Gouda,

bewonersorganisatie/wijkteam Plaswijck,

bewonersvereniging Twaalf Hoeven,

bewonerscollectief Gaardebuurt,

bewonerscommissie Steinenbuurt

en andere bewonersverenigingen

 

Voor meer info, zie www.energiecooperatiegouda.nl