AutoMaatje Gouda

 

 

 

 

 

 

ANWB Automaatje: vrijwilligers rijden met eigen auto

Goede en betaalbare vervoersvoorzieningen zijn belangrijk in de samenleving. De gemeente Gouda is daarom gestart met het ‘AutoMaatje’ concept van de ANWB. Hierbij vervoeren vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten. De vrijwilliger krijgt hiervoor per gereden kilometer een vergoeding van 30 cent per kilometer voor het gebruik van de eigen auto. Die vergoeding betaalt de reiziger aan de vrijwilliger. Het gaat om “plaatsgenoten die vanwege leeftijd of lichamelijke ongemakken zelf niet meer voor hun vervoer kunnen zorgen, geen redelijk alternatief hebben of zonder hulp geïsoleerd thuis zouden zitten.” De gemeente vindt het belangrijk dat mensen hierdoor meer buiten de deur komen, eenzaamheid wordt voorkomen en dat het onderling klaarstaan voor elkaar vergroot wordt.

 

Ondergebracht bij VervoersPuntGouda

Het Automaatje project is ondergebracht bij VervoersPuntGouda. Een positieve ontwikkeling die zal bijdragen aan betere en bredere vervoersmogelijkheden in Gouda. De stichting bestaat uit vrijwilligers en heeft geen winstoogmerk. VervoersPuntGouda bestaat nu vijf jaar. Uitgangspunt is het bieden van goed, betaalbaar en vriendelijk vervoer. Belangrijk daarbij zijn vooral het rijden van deur-tot-deur en het rijden op tijdsafspraak. Stichting VervoersPuntGouda heeft nu drie eigen bussen en auto’s en verzorgt het vervoer voor senior Gouwenaren en voor zorg- en welzijnsinstellingen.

 

Coördinator voor de planning

De gemeente ondersteunt VervoersPuntGouda en AutoMaatje met een jaarlijkse financiële bijdrage. Deze is bestemd voor een coördinator. Dit zal een deels betaalde, deels vrijwilligersfunctie zijn. De coördinator is onder andere aanspreekpunt voor de vrijwilligers en verantwoordelijk voor de vrijwilligers- en de ritplanning.

 

Start in 2020

De ANWB, Gemeente en VervoersPuntGouda hebben de samenwerking bekrachtigd en is na een proefperiode gestart met de eerste ritten. Vanwege de corona maatregelen zijn er begrijpelijkerwijs tijdelijk geen ritten mogelijk.

 

Meer weten? Aanmelden als vrijwilliger? Abonneren op de nieuwsmail?

Voor meer informatie of om u te abonneren op de nieuwsmail kunt u een mail sturen naar  automaatje@vervoerspuntgouda.nl  of contact opnemen met 0182 717 006. U kunt ook de website bezoeken op  https://www.vervoerspuntgouda.nl/ .