Afval

 

Wijkactie plastic afvalzakken (2018)

Met bewoners, gemeente, cyclus, mozaïek wonen en bewonersorganisatie plaswijck gaan we komende week aandacht besteden aan de ‘plastic afvalzakken’. Waarom? Veel bewoners zeggen dat deze zakken al dagen van te voren worden opgehangen, en dat ze daardoor wegwaaien, kapot gaan of ongedierte aantrekken. Komende dagen wordt in de Hoefs en Lustenbuurt zuid daarom een flyer verspreid, met informatie waarom de zakken niet te vroeg op te hangen. Op drie plaatsen in de wijk gaan we nog extra informatie ophangen, zoals enkele ‘vieze’ foto’s (van ongedierte) … Helpt iedereen mee? Als we met zijn allen hiermee rekening houden wordt onze wijk er ongetwijfeld weer schoner en dus leuker op: dank voor ieders medewerking !

 

 

 

 

 

 

 


Aanpak rondzwervende plastic afvalzakken (juli 2018)

BuurtBestuurt Plaswijck gaat in de wijk extra aandacht besteden aan de plastic afvalzakken. Er waren te veel klachten, aldus een bewoner die meedoet aan Buurt Bestuurt: “Vooral rondwaaiend afval uit kapotte zakken en een kerstboom van te vroeg buitengehangen stinkende afvalzakken rond lantaarnpalen zorgt voor overlast. Doordat de plastic afvalzakken te vroeg worden buitengezet is de kans groot dat deze stuk gaan door katten en vogels en dat de inhoud zich verspreidt door de straat. Op zich zijn er natuurlijk grotere problemen, maar als we met zijn allen rekening houden met wat spelregels wordt onze wijk er ongetwijfeld weer wat schoner en dus leuker op.”

Niet alleen komt er extra toezicht van de gemeente en stadstoezicht, ook gaan bewoners zelf bij punten waar er veel plastic afvalzakken rondhangen en rondzwerven medebewoners alert maken met extra flyers. De actie wordt eerst gehouden bij drie punten in de wijk, in de Lustenbuurt en de Hoefs.

De gemeente laat weten dat het probleem zich in de hele stad afspeelt. Ook is het zaak dat er oranje afvalzakken géén etensresten bevatten: anders is er een risico voor de volksgezondheid vanwege alle ongedierte. Op de afvalzakken staat precies vermeld wat er wel en niet in mag, aldus de gemeente.

De actie is een samenwerking van de gemeente, woningcorporatie, Cyclus, bewonersorganisatie/wijkteam Plaswijck en bewoners uit de wijk zelf. Stadstoezicht heeft aantal bekeuringen uitgeschreven en zal komende tijd extra alert zijn in de wijk.